Home. Puppyles&Gehoorz.heid. Gedragstherapie. Agility. Balans. Puppyspeeltuin. Detectie. Speuren. Frisbee. INFO. Agenda. Vuurwerk. Vuurwerk v.s Hond

Hoe weet je of je hond bang is voor vuurwerk?


Leer stress-signalen bij je hond herkennen. Veel mensen hebben geen idee hoe ze kunnen zien wanneer hun hond bang is. Let op gedrag als:

Lage houding, oren plat of opzij

Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd

Hijgen (zonder het warm te hebben)

Geeuwen (zonder moe te zijn)

Overdreven alert zijn

Nerveus en onrustig rondlopen

Niet willen eten

Weglopen



5 tips om je hond te helpen

1. Begin op tijd met trainen

Eigenlijk moet je al in oktober beginnen met trainen van je hond.


2. Train met o.a.een CD met vuurwerkgeluiden = desensiteren

(=de hond geleidelijk laten wennen aan de geluiden).

Of gebruik deze Vuurwerk.MP3.


3. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken

Als het zover is en je hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen bij je op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár hij zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met jouw geur bij de hond, zodat hij zich extra veilig voelt.

* Wat ook helpt is de hond in zijn eigen vertrouwde omgeving te laten, met jou als steun.


4. Eventueel ondersteunen met medicatie

Mocht het voor je hond nog steeds te veel zijn allemaal, dan kun je je hond angstverminderende medicatie geven. Doe dit wel in overleg met uw dierenarts!


Alprazolam vermindert de angst en Diazepam heeft met name verdovend werking. Overleg met je dierenarts welke middelen je zou kunnen toedienen. (Zolang het maar geen Vetraquil is)


Naast reguliere medicatie kun je ook kiezen voor natuurlijke middelen, zoals:

Bachbloesem (rescue remedie of mix 100)

De bachbloesems zorgen ervoor dat de hond als het ware een beetje suf wordt, waardoor hij minder reageert op het vuurwerk. De bachbloesem dien je druppelgewijs toe en mogen bij extreme stressmomenten en angstreacties om de vijf minuten toegediend worden.  Wanneer je de bachbloesem niet meer nodig hebt, moet je stoppen. Niet onnodig doorgeven.

Feromonen (DAP/Adaptil) zijn natuurlijke geurstoffen die dieren afzetten in hun omgeving om zich op hun gemak te voelen. D.A.P. is beschikbaar in drie vormen:

o Verdamper: voor honden die bang zijn voor geluiden (vuurwerk en onweer) en andere stressvolle situaties binnenshuis.

o Halsband: voor stressvolle  situaties buitenshuis, zoals de kennel, trimsalon, dierenarts etc.

o Spray: om te helpen bij reisangst of om van de hondenmand een gerust stellend plekje te maken.


De verdamper is bij vuurwerkangst het meest geschikt. De verdamper hang je op in de kamer waar de hond het meest verblijft. De verdamper werkt een maand. Het is het beste om deze verdamper halverwege de maand december al te gebruiken. Laat de verdamper nog minimaal 1 week in de stekker na nieuwjaarsdag. U merkt zelf niets van de verdamper.













De dagen voor Oud & Nieuw

1. Aanlijnen
Laat je hond aangelijnd uit. Neem geen risico, als de hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien! Gebruik desnoods een anti-wegloop harnas. Dat is een harnas die je op meerdere punten vastklikt, waardoor de hond zich er niet kan uittrekken.
















2. Vuurwerk vermijden
Vermijd vuurwerk zoveel mogelijk. Ga naar rustige uitlaatplekken. Loop ruim om vuurwerkafstekende jongeren heen. En loop op tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, zoals rond etenstijd of ‘s morgens vroeg.

3. Rustig blijven
Blijf rustig bij harde knallen. Als de baas rustig is, ziet de hond dit als voorbeeld.
Is je hond erg geschrokken, blijf dan even staan en laat je hond ter plekke herstellen. Als je direct wegloopt, wordt de angst bevestigd.

4. Steun je hond
Als je hond bang is, zorg dan dat je in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij je te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Overdreven aaien of troosten maakt een hond banger, maar negeren ook! Dus kies voor een middenweg: steunen, aanwezig zijn, veiligheid bieden.

5. Veilig plekje in huis
Het kan helpen om een veilig plekje voor je hond te maken, bijvoorbeeld door een deken over een bench te leggen of de mand verplaatsen naar een hoek van de kamer. Soms kiezen honden zelf een rustige plek, waar ze zich prettig voelen. Als het kan, sta ze dan toe daar te liggen.












Oudjaarsdag

1. Kort uitlaten
Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress.

2. Rustige momenten
Rondom etenstijd en ‘s morgens vroeg is het meestal rustiger met vuurwerk. Maak er gebruik van en ga wandelen!

3. Verder weg
Als het kan, ga dan naar een afgelegen, vuurwerkvrije plek om lekker te wandelen.

4. Belangrijk
Hou een angstige hond ook op een afgelegen stuk aangelijnd, bijvoorbeeld aan een lange lijn. Er mag deze dag overal vuurwerk afgestoken worden, dus neem geen enkel risico!


Jaarwisseling

1. Op tijd uitlaten
Laat je hond eind van de middag of begin van de avond nog even lekker uit en maak de laatste ronde ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk opgeknald is.

2. Gordijnen dicht
Gordijnen dicht, muziek of televisie aan (uiteraard niet met vuurwerk erop!) maakt dat het geluid van buiten minder hard door komt.

3. Deur dicht!
Let op de deuren als je de buren Gelukkig Nieuwjaar gaat wensen. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!

4. Kauwen ontspant
Door te kauwen op een lekker kluifje komen er stoffen vrij bij de hond waardoor hij kan ontspannen. Dus koop lekkere kluifjes en laat je hond kauwen.
Neemt je hond het kluifje niet aan, dan is hij echt te bang en kun je hem het beste op zijn veilige plekje laten liggen.
* Als de hond niet te bang is, kan je de hond ook leuke hersenspelletjes laten doen. Dit leidt hem af van het geknal. Bereid deze spelletjes een paar dagen van de voren voor.
Vul een kong met lekkere snoepen, een wobbler of een voedingsbal, gebruik een houtendenkspel of pak een klein doosje, steek deze vol lege wc-rolletjes en steek tussen de rolletjes lekker snoepjes. De hond moet nu verzinnen hoe hij de snoepjes te pakken krijgt. Zo kan hij een tijdje heerlijk bezig zijn met snoepen en denken.












5. Laat je hond niet alleen
Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Laat je hond niet alleen! Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven.

6. Wil je feestvieren?
Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor oppas, regel een logeeradres of breng je hond vooraf naar een pension. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart kunt feestvieren.


WIJ WENSEN U EN UW HOND EEN FIJNE JAARWISSELING EN EEN GEZOND NIEUWJAAR!